Grækenland Prevesa- Danmark

 perstorp-3.jpg

Jul og nytår 2005 blev fejret efter alle de traditioner som hører højtiden til. Det blev et dejligt gensyn med mine børn og med alle mine gamle venner i Sverige og ikke mindst med et varmt gensyn med gamle venner på min arbejdsplads vandbehandlingsfirmaet Guldager A/S.

Jeg var inviteret til en meget traditionsrig julefrokost med smukke og tankevækkende taler ofte med baggrund i den Græske oldtidshistorie som har haft så stor betydning for den civilisation vi lever i idag det er jo ikke så tit man tænker over at 1 tallet faktisk er udtænkt af en Græker prøv at forestille jer hvordan verden ville være foruden!

Eva Guldager som var gift med firmaets grundlægger Harald Guldager skulle desværre ikke opleve denne jul. Hun blev bisat i Den Kristne Families Kirke i Birkerød en meget smuk og samtidig meget livsbekræftende bisættelse. Æret være hendes minde.

Begravelser har jeg efterhånden udviklet det forhold til at når folk dør så kan det godt bruges til noget positivt og netop livsbekræftende! Har man været så privilegeret at leve et helt liv og se sine egne børn vokse op som jo må være det nærmeste man kan opleve ens egen genfødelse eller måske er det virkelighedens mirakel? Eller for den sags skyld et liv med masser af kærlighed hvad kan man så næsten ønske sig mere?
Når man står midt i livet og fejrer 30 eller 40 års fødselsdag er der jo ikke mange der tænker på at livet her på jorden er begrænset, og sådan skal det vel også være men det er nok vigtigt at standse op engang imellem og tænke lidt over tilværelsens ulidelige lethed fordi man faktisk dør af det! Og fortrænger man det i den travle stressede hverdag så skal begravelser nok sørge for at du ikke glemmer det.

Det er farligt at leve man kan dø af det, jeg selv blev mindet om det i forbindelse med mit arbejde på båden. Jeg skulle flytte et stillads og glemte en bjælke som vejede omkring 20 kilo den faldt ned og kom bare susende ganske få millimeter fra mit hoved. Den var rigtig tæt på!

Perstorp er en Svensk by beliggende ca.50 km. øst for Helsingborg. En kæmpestor Eddikeflaske pryder indgangen og er byens vartegn. Perstorp AB er byens største virksomhed her produceres eddike men også forskellige plastprodukter som eksporteres til hele verden. Byen er helt omkranset af søer og skov. Næsten alle som bor her er eller har været beskæftiget indenfor virksomheden. Således også min kones Kerstins familie der bor i et dejligt hus i byens udkant. Her i disse omgivelser har Kerstin og jeg fejret jul gennem flere år.
Svensk jul er ligesom den danske madmæssigt meget traditionsrig.Til frokost serveres en anretning af Lutfisk. Fisken er sol og lufttørret Torsk eller Lange, hvis man søger på nettet under Lutfisk får man blandt andet at vide at det er en spisetradition som strækker sig mere end 500 år tilbage i tiden. Et andet sted fremgår det at den er en kulinarisk katastrofe!
Op til julehøjtideligheden lægges fisken i blød i en ludopløsning som ændrer konsistensen til en besynderlig blævrende hvid gele masse med en ubestemmelig lugt, derefter lægges den i flere lag rent koldt vand i flere timer inden den koges og serveres med hvid sovs og kogte kartofler. Tilbehør sennep.

Middagen overgås kun af en anden meget traditionsrig spise nemlig surstrømning der er en gæret sildeart som lugter og smager af rådden æg.
Selve juleaften serveres sild og Prinsekurv som er små coktailspølser samt små hakket oksekøds boller med brunkål derudover kogt skinke og ost. Det hele skylles grundigt ned med snaps og øl! Jeg har som en del af familien naturligvis altid deltaget i spisningen men det er hidtil ikke lykkedes for mig at opnå den samme julestemning som familien oplever. Gud hvor jeg savner en Dansk jul når dagen oprinder. Men stor var min overraskelse og glæde da man af hensyn til mig havde ændret julemiddagen til And med brune og hvide kartofler og rødkål.
Spisetraditioner er noget mærkeligt noget men man får altså en stor hjemlængsel hvis ikke traditionerne kan overholdes.
Nytårsaften blev fejret hos vore gamle venner i Lerberget denne aften er til gengæld ikke bundet af traditioner. Kogt Torsk som er en gammel tradition i Danmark er næsten helt ukendt her på stedet. På denne aften serveres det bedste der kan præsteres på året med lækre vine til.

Kronborg om styrbord
Kronborg om styrbord det har jeg oplevet utallige gange når jeg pendlede med Scandlines mellem Sverige og Danmark. Denne gang var årsagen at jeg skulle til Grækenland og byen Preveza som jeg ankom til efter en tre en halv times lang flyvetur og syv timers bustur.
Da jeg lidt over klokken et om natten stod på dækket af Grand Danois var det med næsten samme fornemmelse som det er at komme hjem. Grand Danois lå og vuggede smukt i sine fortøjninger præcis som jeg have forladt båden for næsten tre måneder siden.
Væk var alle de i underbevidstheden lagrede bekymringer om jeg nu også havde lukket for alle søventilerne så vandet ikke fossede ind og lagde skibet på havets bund.
Talrige er de gange hvor jeg har ligget trygt i min seng og vågnet i et mareridt af en drøm badet i sved fordi jeg sejlede op ad en befærdet hovedgade og ikke kunne stoppe for rødt lys! Nu kunne jeg lægge mig i min køje og sove trygt og glæde mig til morgensolen.

Det er i dag lørdag den 04. februar, solen har skinnet hele dagen og det er varmt som en sommerdag i Danmark. Men når solen går ned er det det Ioniske hav som er 10 grader der giver en kølig middeltemperatur. Hvis det blæser bliver det koldt og det skyldes at bjergene rundt om byen er sneklædte og den kulde påvirker naturligvis klimaet i området dramatisk. Et mindre jordskælv blev det også til rystelserne varede kun nogle få sekunder men vi stod inde i en betonbygning og så kigger man sig altså lidt omkring for at finde den nærmeste udgang.

Jeg har mødt en Dansk ven sådan føles det i hvert fald, han hedder Jan og sejler i en båd som hedder Kaia af Korsør.
Jeg har oplevet det tidligere når man møder en landsmand i udlandet så er man næsten pr. definition venner. Og årsagen er jo at man har den samme kulturelle baggrund og sprog.

Grand Danois var efter mere end to år i vandet tæt begroet med tang og muslinger og trængte i det hele taget til en ordentlig omgang vedligeholdelse og maling. Vi besluttede os derfor til at gå på bedding sammen på værftet som hedder Action der ligger mindre end et kvarters sejlads fra lystbådehavnen i Preveza.

Forud var der foretaget nogle store indkøb af nødvendigt grej til vedligeholdelse blandt andet 20 l. kobberbundmaling 20 l. hvid topcoating. 4 stk. nye fendere.
Nye anoder og diverse slibeværktøj til erstatning for det som var holdt op med at virke.

Yderligere skulle foretages udskiftning af propellen som jeg ikke har været tilfreds med siden afsejlingen hjemmefra motoren skulle køre med alt for høje omdrejninger for at give en fart på fem knob. Den var ellers beregnet af en computer hos Korsør Propelservice.
Den nye/brugte var anbefalet af en ekspert fra Perkins han hed Poul han er engelsk og har beskæftiget sig med motorer i mere end 16 år. Han behøvede ikke nogle computer for at se at den gamle propel var alt for lille.

Det er et stort projekt at servicere en 43 fods sejlskib lavet stål. Først skal alt løs maling slibes væk eventuelle skader skal udbedres og der skal spartles og spartles og atter spartles. Derefter coating med korrosionsforhindrende malinger. Og til sidst et toplag.
Bundmaling skal påføres i flere lag, helst tre lag for at kunne holde begroning væk i mindst to år.
Og så er der alle de detaljer som har været til irritation små beslag som skal ændres eller flyttes.
Min datter Lena var utilfreds med fordækket fordi der ikke var ordentlig plads til luftmadrasser når der skulle soles.
Sådan en klage skal tages alvorligt så nu er fordækket helt plant og der er gjort plads til flere madrasser!

Nu er det ikke bare slid det hele. Den tilfredsstillelse det er når skibet står strålende nymalet og smuk og glider i vandet som en kæmpestor svane – det er hele sliddet værd.
Nej det er ikke bare arbejde det hele efter en lang dag som typisk startede når solen stod op klokken 8 til den gik ned omkring kl.18 Så kunne vi se frem til en herlig aftensmad som jan og jeg skiftedes til at lave. Det blev til rigtigt mange gode indholdsrige timer og aftner hvor vi konkurrerede om at overgå hinanden i at tilberede lækre menuer med tilhørende Dansk råhygge i de varme hyggelige kahytter.

Stedet hvor vi kom på land hed Action. Værftet ligger meget isoleret. Den nærmeste by ligger næsten 20 kilometer derfra. Der er ingen tvivl om at det godt kan være et hyggeligt sted om foråret hvor de mange hundrede bådejere er samlet for at gøre deres både klar til sommerens togter men i januar er her altså helt øde vi var faktisk kun os to og så en kæmpeflok af halvtamme vildthunde som effektivt fungerer som vagthunde. Når sådan et kobbel hunde på mere end ti stykker kommer løbende imod en vildt gøende, så skal jeg altså virkeligt tage sammen for ikke at springe op i det nærmeste træ, hvis der var sådan et!
Men har de hilst på en, en gang så gør de ikke mere. Tværtimod er de utroligt kælne, også dem der ser mest farlige ud…

Nu er jeg tilbage i Preveza igen og er i gang med en indvendig opfriskning af interiøret. Jeg har i dag sagt farvel til Jan som skulle sejle til byen Nidri på øen Lefkas som ligger ca. fire timers sejlads herfra. Jan er konstruktør og lever af at arbejde med konstruktionstegninger til støbeforme på sin computer. Det færdige produkt bliver så sendt hjem til virksomheden via Internettet. Jan er 33 år og er dybt fascineret af Grækernes måde at leve på og ikke mindst de smukke Græske piger. Han er i fuld gang med at lære sproget og har næsten besluttet sig til at leve sit liv i Grækenland.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.